Eno izmed opravil, ki se jim enostavno ni moč izogniti, je čiščenje doma. Mikrobi in umazanija prežijo na naše zdravje, zato nam je v interesu, da živimo v čistem okolju. V ta namen uporabljamo najrazličnejša orožja in orodja, ki jih navadno najdemo v trgovinah. Žal pa vse kemikalije, ki nam pridejo pod roke, niso zdravju najbolj prijazne.

Nekateri ljudje so na določena čistila alergični. Spet druga pa so tako agresivna, da lahko poškodujejo kožo ali oči v primeru stika z njimi. Zanimivo, da je moč izdelati povsem zadovoljiva čistila za stanovanje kar doma. Postopki niso zapleteni in tudi sestavine so vsem dostopne. Pa poglejmo, kako izdelati naravna čistila za dom.

1. Pripravite si domače čistilo za okna

In ne le za okna, pač pa za vse steklene površine. Potrebovali boste pršilko za čistilo, v katero nato do polovice nalijete vodo, drugo polovico pa napolnite z alkoholnim kisom, in dodate polovičko žlice tekočega mila. Vsebino dobro premešajte in vaše domače čistilo za okna bo pripravljeno.

Predlagamo vam, da okna čistite ob oblačnem vremenu, saj se v primeru močnejšega sonca na steklu hitro pojavijo zasušeni madeži. Steklene površine obrišite s časopisnim papirjem, da se nanje ne prilepijo nitke s stare krpe.

2. Čiščenje posode za čaj ali kavo

Vsi dobro vemo, kakšna sta videti dno in okolica posode, v kateri nekaj časa kuhamo kavo ali čaj. Umazanija te vrste je precej trdovratna, lahko pa se je znebimo na povsem naraven način. V posodi zavrite mešanico vode in ene četrtine alkoholnega kisa ter odstavite z ognja. Počakajte, da se ohladi, nato pa dobro zdrgnite s krpo in splaknite s čisto vodo.

3. Pripravite čistilo za zamašen odtok

Vsake toliko časa nas razjezi zamašen odtok v kuhinji ali kopalnici. V trgovinah nam ponujajo precej agresivne kemikalije za čiščenje odtokov, a zelo učinkovito čistilo lahko pripravimo tudi doma. V odtok stresite polovico posodice sode bikarbone in prelijte z enako količino alkoholnega kisa. V odtoku bo prišlo do kemične reakcije, ki ima za posledico topljenje maščobnih kislin.

Mešanico pustite delovati približno četrt ure, nakar v odtok zlijte vročo vodo, ki bo splaknila ostanke zamaška. Bodite pozorni, da tega postopka ne kombinirate s kupljenimi čistili, saj lahko kombinacija privede do nastajanja strupenih hlapov.

4. Domače čistilo za srebrnino

Imate to srečo, da si lastite nekaj kosov srebrnine? Le-to lahko očistite na zelo enostaven način. Plastično posodo z notranje strani obložite z aluminijasto folijo, posujte z mešanico soli in sode bikarbone ter napolnite z vročo vodo.

Kose srebrnine nato zložite v posodo in počakajte, da oksid preide na aluminijasto folijo. Potem srebrnino odstranite iz tekočine in jo spolirajte s krpo za poliranje. Čudovito in sijoče!

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar