Ne bomo odkrili tople vode, če rečemo, da je sesanje eno tistih nekoliko bolj nadležnih hišnih opravil, ki se ga otepajo vsi člani družine. Vlačenje sesalca s cevjo naokoli, zatikanje kabla in prestavljanje iz ene vtičnice v drugo zares ni slišati preveč mamljivo.

Potem so tu še nedosegljiva mesta in tista, kjer moramo na kolena ali splezati na stol. Tudi menjavanje nastavkov je vse prej kot zabavno. Utrujeni že od branja? Nič nenavadnega, zato pa si sedaj na trgu lahko poiščemo zelo spodoben robotski sesalnik, ki vse to naredi brez nas. No, na stol ne bo splezal, ostalo pač. Ali pa morda tudi ne?

Dobre lastnosti

Robotski sesalnik ima kar nekaj dobrih lastnosti, še posebej če zaupamo proizvajalcu in če naprava nato vse obljubljeno izvede tudi v praksi. Robotski sesalnik je lahko povsem samostojen. Programiramo ga na delovanje ob določenih urah, kar dejansko pomeni, da bo samodejno pričel s sesanjem, ko bomo mi denimo v službi.

Samostojnost robotskega sesalnika
Robotski sesalnik programiramo sami, zato lahko sesa, ko nas ni doma.

Ob vrnitvi domov nas bo pričakalo popolnoma čisto stanovanje in stres iz službe bo takoj za polovico manjši. Takšen sesalnik je tudi pameten, povezljiv preko aplikacij na telefonu ali tablici in se napolni sam, ko je njegova baterija prazna. Pridno pripelje do bazne postaje in se priklopi.

Slabe lastnosti

Kaj pa, če se vrnete iz službe in vas namesto čistega stanovanja pod kavčem pričaka tam zataknjen robotski sesalnik? Dejstvo je, da za svoje delo potrebuje dovolj prostora in očiščene poti. To seveda ne pomeni, da jih predhodno očistimo, pač pa zgolj umaknemo vse ovire.

Določeno oviro predstavljajo tudi previsoki pragovi med vrati, pa denimo premalo prostora pod omaro. Robotski sesalnik vsega pač ne zmore sam. Potrebno ga bo prazniti in tudi čistiti njegove krtače. Nekateri modeli so lahko zelo glasni, tisti nekoliko starejši in manj napredni pa se zaletavajo v stene in padajo po stopnicah.

Kupiti ali ne?

Nakup robotskega sesalnika v resnici ni slaba ideja, se je pa potrebno pred nakupom pozanimati o tem, kaj vse nudi. Gledanje na ceno ne bo najboljša odločitev, kajti nekaj več denarja načeloma tukaj pomeni tudi več muzike. Dovolj zmogljiv sesalnik lahko kupite že za cca 200 € ali nekaj več. Bodo pa tisti dražji modeli zmogli precej več in bolj natančno.

Zagotovo bo v pomoč

Takšen pomočnik vam bo vsekakor prihranil veliko časa pri gospodinjskih opravilih, zato boste lahko postorili še marsikaj drugega ali pa si preprosto privoščili čas za kavo. Pri nakupu bodite pozorni na moč baterije, saj vam lahko dobra baterija zagotovi več ur nemotenega delovanja naprave.

Tisti bolj napredni nudijo celo funkcijo mokrega čiščenja in brisanje ter poliranje tal. Prav tako pred nakupom preverite višino naprave in jo primerjajte z oddaljenostjo vašega pohištva od tal. Ste pomislili, da lahko takšen sesalnik zgolj pobira prah? Pa ni tako. Robotski sesalnik je kos tudi večjim koščkom, kot so drobtine in semena, uspešno pa opravi tudi z živalsko dlako.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.