Vsi se veselimo tistega dela v letu, ko temperature zraka postanejo prijetnejše, narava ozeleni, toplo sonce pa nas mami na prosto in sili k razmišljanju o dopustu. Vendarle pa v tem obdobju pridejo tudi nekatere manj prijetne reči, kot so na primer komarji.

Ti želijo na vsak način najti odprto ali vsaj priprto okno in izkoristijo prav vsako možnost, da se prebijejo v naša bivališča. Že en sam komar v spalnici je lahko tako zelo nadležen, da do jutra ne moremo zatisniti oči. Kemije si v bivalnih prostorih ne želimo, svečke proti komarjem morda ne pomagajo, zato nam preostane le še to, da izberemo najboljšo zaščito. Komarnik!

1. Izbor vrste komarnika

Komarniki so drobne mrežice, ki jih namestimo na okna ali vrata in služijo zaustavljanju komarjev ter drugih insektov in drobnih živalic, ki želijo v naš dom. Obenem pa komarnik poskrbi tudi za blokiranje peloda in drugih alergenov, ki sicer pogosto zaidejo v naša stanovanja.

Rolo komarnik
Rolo komarniki se navijejo v za to namenjeno omarico.

Na voljo je kar nekaj različnih vrst komarnikov, zato je pomembno, da se odločimo za tisto, ki bo kar najbolje služila svojemu namenu. Največkrat zasledimo fiksni, rolo, plise in drsni komarnik. Po nasvet o tem, kateri bo prava izbira za vas, se lahko obrnete na podjetje Frisema d.o.o., kjer imajo na voljo prav vse naštete, pridejo na dom, opravijo meritve in vam komarnike tudi vgradijo.

2. Ne počnite tega sami

Čeprav je mogoče v različnih trgovinah kupiti mreže za izdelavo zaščite pred komarji, pa se pogosto zaplete, kadar želimo biti sam svoj mojster. Tudi kompleti komarnikov so na voljo, ki pa jih je treba do določene mere prilagoditi.

V tem primeru je potrebnega nekaj žaganja, rezanja in prikrojevanja, ki pa se kaj hitro izkaže za mnogo bolj zahtevno, kot je bilo videti na prvi pogled. Zaupajte strokovnjakom. Hitreje bo in ne dosti dražje.

3. Velika balkonska vrata?

Če imate to srečo, da imate na razpolago balkon ali teraso, je seveda nujno zapreti prehode s komarniki, sicer bo prav na tem mestu zvečer za komarje najlepši dan odprtih vrat. V tem primeru vam bodo najbolj prav prišli drsni ali plise komarniki, ki so namenjeni prav zakrivanju večjih površin, kot so balkonska vrata.

Plise komarnik
Plise komarnik je primeren predvsem za zaščito večje površine.

Za drsne velja, da so izjemno enostavni za vzdrževanje, njihovo zapiranje pa lahko uredimo tako z leve proti desni kot obratno. Podobno velja za plise komarnike, odločitev pa bo padla z vaše strani, in sicer glede na to, katera vrsta vam bo bolj všeč.

4. Ne želite kvariti videza oken?

Potem bodo za vas najboljša izbira rolo komarniki. Značilnost rolo komarnikov je v tem, da se navijejo v za to namenjeno omarico in jih uporabljamo podobno kot rolete. Torej, po potrebi.

Čeprav so bolj kakovostne mreže izdelane iz manj vidnih steklenih, UV stabilnih vlaken, pa jih morda ne želite imeti ves čas na oknu. Še posebej v primeru, kadar je na zunanji strani, denimo na okenski polici, kakšna roža, ki potrebuje konstantno zalivanje.

Bistvo komarnikov je, da nam v poletnih večerih – poleg 100-odstotne zaščite pred komarji – omogočajo konstanten pretok svežega zraka.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.