Ljudje imamo les zelo radi in z njim živimo že od nekdaj. Nudi nam vse, kar si lahko poželimo, saj iz lesa gradimo domove, pohištvo, lope, igrače in še in še. Je topel naraven material, ki v naš dom vnaša prepotrebno mirnost in prijeten vonj.

Največkrat so doma iz lesa narejena tudi tla. Parket je izjemno lep na pogled in ob pravilnem vzdrževanju tudi praktično neskončen. A kako zaščititi lesene talne obloge, da bi zdržale kar najdlje? Trik je v kvalitetnih izdelkih za zaščito in tudi v našem ravnanju.

1. Zaščita talnih oblog z olji

Ena izmed tistih klasičnih zaščit lesenih talnih oblog poteka z nanašanjem primernih olj. Olja se posebej dobro izkažejo pri notranji in splošni zaščiti lesa, saj prodrejo v les in ga ohranjajo zdravega. Navadno se uporabljajo različne mešanice.

Specialni premaz za lesena tla Teknos (Hydro Oil)
Specialni premaz za lesena tla Teknos (Hydro Oil) — KIST d.o.o.

Za mešanice olj je značilno, da vsebujejo tudi vosek. Sama olja namreč lesenih talnih oblog ne ščitijo pred poškodbami, zato je prav vosek tisti, ki ustvari zgornji zaščitni premaz. Slabost klasičnih olj je v tem, da ne nudijo površinske zaščite niti pred kakšnim politjem. Z dodanim voskom je stvar popolnoma drugačna.

2. Zaščita talnih oblog z laki

Na splošno so za zaščito lesa pomembne tudi kvalitetne barve za les, a za zaščito tal poleg olj denimo uporabljamo še lake. Ti se odlično izkažejo v boju zoper obrabo in madeže, prednost uporabe laka za zaščito pa je tudi v tem, da se tla enostavno čistijo.

Specialni polsijajni lak za les Teknos Helo 40
Specialni polsijajni lak za les Teknos (Helo 40) — KIST d.o.o.

Nanos olj lahko opravljamo sami s pomočjo valjčkov, lakiranje pa je potrebno prepustiti strokovnjaku za parket, ki ga pred lakiranjem tudi zbrusi in očisti. K sreči lakiranje ni potrebno pogosto ponavljati, saj kakovosten lak zagotavlja dolgotrajno obstojnost.

3. Skrbno ravnanje

Poleg zaščitnih premazov pa moramo za lesene talne obloge tudi sami primerno skrbeti. V prvi vrsti po njih ne hodimo v čevljih. V podplatih se namreč poleg umazanije hitro znajdejo tudi drobni kamenčki, ki na lesu puščajo praske in ga tako poškodujejo. Prav tako velja, dana lesena tla ni dobro spuščati večjih domačih živali.

Pohištvo vedno zavarujemo na način, da na noge miz in druge opreme namestimo zaščitne blazinice, pod pisarniški stol s kolesi pa nastavimo ustrezno preprogo. Takšna tla tudi redno čistimo in pazimo, da pri tem ne uporabljamo agresivnih čistil, ki bi lahko poškodovala naneseno zaščito. Les bo ostal lep, dokler bomo lepo skrbeli zanj, zato je pomembno, da imamo to ves čas v mislih. Tudi strošek obnove bo tako precej manjši.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.