Sobne rastline so vsekakor nekaj, kar bo dodatno poživilo vaše stanovanje. Po eni strani so rože in druge rastline odlična vizualna popestritev, po drugi pa tudi koristne sostanovalke, ki vam bodo izboljšale kakovost življenja. Ne verjamete? Berite dalje.

Rastline poskrbijo za boljši zrak

Verjetno vam je že poznano dejstvo, da so gozdovi Amazonije pljuča planeta. Enako velja tudi za rastlinje, ki se nahaja v vašem stanovanju.

Rastline so znane po tem, da izkoriščajo ogljikov dioksid in v zrak vračajo kisik. To pomeni, da bo zrak v vaših bivalnih prostorih bolj svež in zdrav, kot če rastlin tam ne bi bilo. Zanimivo, da se je za najboljšo pri tem bojda izkazala krizantema.

Rastline v prostoru skrbijo za zdravje

Ker rastline poskrbijo za zmanjšano količino ogljikovega dioksida v prostoru in več kisika, se bo izboljšalo tudi vaše počutje. Manj boste utrujeni in zaspani, več bo volje za različna opravila. Vaše misli bodo jasnejše, kvaliteten zrak pa bo poskrbel za manj glavobolov in prehladov.

Prehladov? Tako je! Ker je zrak v prostoru zaradi prisotnosti rastlin bolj vlažen, je v njem manj prahu, ki se ga oklepajo bacili in mikrobi, preko katerih se lahko okužite s katero od prenosljivih bolezni.

Rastline v pomoč proti stresu

Že večkrat je bilo dokazano, da rastline v prostoru sprožajo občutek ugodja in na ta način znižujejo raven stresa in celo ugodno vplivajo na krvni tlak. Predstavljajte si idealen dan, ko pozabite na službo in vse skrbi ter se lotite sajenja rožic, zalivanja, opazovanje napredka v njihovi rasti, štetja novih cvetov in podobno.

Odvisno od vrste rastlin boste deležni tudi prijetnih vonjav, ki vas bodo še dodatno pomirile.

Rastline v sobi izboljšujejo kakovost spanca

Ker bodo rastline vašo sobo napolnile s kisikom, jim boste hvaležni tudi zjutraj, saj boste zaradi tega bolje spali. Ali ste vedeli, da obstajajo rastline, ki kisik v zrak izpuščajo predvsem ponoči? Odlično se pri tem izkažejo gerbere, ki jih vzgajamo kot lončnice in na sončnem oknu cvetijo vse od maja do septembra.

Za blagodejne učinke, ki smo jih opisali zgoraj, bo dovolj že ena lončnica v prostoru. Še raje pa dve. Rastlinam vsak dan posvetite vsaj malenkost svojega časa, nagovorite jih med zalivanjem, občudujte njihove liste in cvetove.

Že stare mame so vedele povedati, da rože poslušajo in se vedejo skladno z obnašanjem svojih gospodarjev. Kadar so pri hiši ljudje dobrega srca in polni skrbi drug do drugega, se bohotijo in cvetijo, če je v hiši preveč jeze in slabe volje, pa hitro ovenijo.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar