Znano je, da je parket daleč najbolj zaželena, priljubljena, naravna, brezčasna talna obloga, ki je obenem prijazna tako do ljudi kot okolja. Glede na tehnično zgradbo se deli na masivne in sestavljene vrste, dobro poznan je tudi gotovi parket, ki je že naoljen ali lakiran, ter surovi parket, ki ga je potrebno brusiti in zaščititi šele po polaganju.

Ko se nekdo odloča za nakup parketa, je dobro, da poleg vseh prednosti pozna tudi njegove slabosti. Ravno zato v nadaljevanju ne izpostavljamo zgolj največjih prednosti, temveč tudi nekaj slabosti.

Prednosti parketa

1. Privlačen in edinstven

Ker je parket narejen iz lesa, lahko vsakemu prostoru daje veliko mero elegance, topline in domačnosti. Geometrijski vzorci se lahko prilagodijo naročniku, izbira lesa in barv je številna. Edinstvenost parketa se zlasti kaže v tem, da lahko v vsakem prostoru pričarate drugačen videz.

2. Močan in stabilen

Parket je sestavljen iz več slojev lesa. Ti so med seboj zlepljeni pod kotom 90 stopinj. Tovrsten način izdelave talno oblogo naredi izjemno močno ter stabilno.

Trpežen parket
Parket je zelo stabilna talna obloga, saj je sestavljen iz več slojev lesa.

V primerjavi z nekaterimi drugimi oblogami za tla se deske parketa ne širijo, krčijo ali premikajo. Les parketa se uspešno upira tudi gibanju v prisotnosti manjše vlage ali suhega zraka.

3. Stroškovno učinkovit

Če želite, da so tla v domu ali v katerem drugem objektu naravna, dolgotrajna, zdrava in stroškovno učinkovita, težko najdete boljšo rešitev, kot je parket. Skrite plasti parketa so sestavljene iz manj kakovostnega lesa v primerjavi z zgornjo, vidno plastjo. Slednje je stroškovno zelo učinkovito.

4. Preprost za čiščenje

Pri izbiri vrste talne obloge so kupci vse bolj pozorni tudi na to, ali je obloga dovolj preprosta za čiščenje ter vzdrževanje. Parket je hipoalergen in enostaven za čiščenje. Leseno površino lahko pometete, posesate ali pobrišete.

Slabosti parketa

1. Dovzeten za praske

V splošnem so vse vrste tal iz lesa precej dovzetne za praske in nič drugače ni s parketom. Zgornja plast je dovzetna tako za praske kot odrgnine, ki navadno nastanejo kot posledica trdih ali ostrih predmetov.

Priporoča se, da po parketu ne hodite z visokimi petami, saj bi tako še hitreje povzročali nezaželene praske oziroma odrgnine.

2. Zvija v prisotnosti vlage

Vlaga je sovražnik marsikaterega materiala, pa če je ta še tako močan, stabilen in vzdržljiv. Les parketa se lahko zvija, če je prisotna visoka vlažnost ali stoječa voda. Parketa ali katere koli druge talne obloge iz lesa ni priporočljivo nameščati v kopalnicah oziroma v vseh tistih prostorih, kjer je možnost vlage višja.

3. Periodično vzdrževanje

Vsa tla iz lesa na določeni točki zahtevajo brušenje, barvanje in ponovno tesnjenje. Le v primeru dovolj dobre nege lahko lesena talna obloga zdrži več desetletij. Poskrbite torej za kakovostno vzdrževanje parketa. Že pred polaganjem pri prodajalcu preverite, kako in na koliko časa boste morali svoj parket negovati.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.