Laminat je izjemno priljubljena rešitev pri obnovi doma, saj je cenovno ugoden in precej enostaven za polaganje. V prid mu gredo tudi široka paleta barv, odtenkov in trpežnost. Seveda pa boste želeli svoj novi laminat ustrezno čistiti in ga vzdrževati, da bo kar najdlje sijal v svoji najlepši podobi.

V ta namen smo za vas pripravili 5 nasvetov za vzdrževanja laminata.

1. Pred vhodom namestite predpražnik

Eden izmed sovražnikov laminata so umazani čevlji. Še posebej tisti z globljimi utori na podplatu, kamor se radi zagozdijo majceni kamenčki ali zdrobljena steklovina. Verjetno se boste po prihodu domov preobuli in nataknili copate, ampak najbrž ne vedno.

Zgodilo se bo, da boste kaj pozabili in se vam bo mudilo. Stekli boste v dnevno sobo, pograbili pozabljeno denarnico in spotoma na vaš čudovit laminat zarisali kakšno prasko. Vsekakor si pred vhodom namestite grob predpražnik, ki bo opravil s slepimi potniki na vaših podplatih.

2. Temperatura in vlažnost

Za dobro formo laminata bosta poskrbela tudi ustrezna ogrevanost prostora in zračna vlaga. Priporočljivo je, da je temperatura v prostoru, kjer se nahaja laminat, vsaj 18 pa tja do 25 °C. Za zračno vlago se smatra, da je primerna med 40 in 70 %. Tako prenizka kot previsoka zračna vlažnost bosta na dolgi rok škodovali vašemu laminatu.

Prva povzroča nabrekanje materiala, druga pa, v kombinaciji z visoko temperaturo, krčenje. Še posebej bodite pozorni, če v prostoru uporabljate klimo in (ali) talno ogrevanje. Pozimi, ko je zaradi ogrevanja v zraku manj vlage, je dobro razmisliti o dodatnem vlažilcu. Pa ne le laminat, hvaležna vam bodo tudi vaša pljuča.

3. Redno čiščenje laminata

Laminat redno čistite s krpo za prah, v primerih večje umazanje pa tudi s temu namenjenim čistilom. Čiščenje laminata naj poteka po nekem vrstnem redu, in sicer:

  • z metlo odstranite večjo umazanijo,
  • nato z rahlo vlažno krpo za laminat dobro prebrišite površino,
  • na koncu pa uporabite izdelek za oskrbo laminata.

4. Pozor pri uporabi kemije

Za čiščenje laminata nikakor ne smete uporabljati izdelkov za čiščenje, ki vsebujejo abrazivne snovi. Uporabite lahko tudi doma pripravljena čistilna sredstva. Eno izmed teh je sestavljeno iz vroče vode, ene skodelice olivnega olja in 20 kapljic eteričnega olja sivke ali limone.

5. Ko se po laminatu polije voda ali olje

V primeru, da po laminatu ponesreči polijete vodo ali katero drugo tekočino, to nemudoma obrišite. Vodo pobrišite le s čisto in suho krpo za laminat ali druge lesene površine, v primeru sladkih pijač ali olja pa vsekakor poskrbite, da razlito tekočino dobro odstranite, sicer na laminatu lahko ostanejo neprijetni madeži.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar