Klimatske naprave imajo dandanes svoje mesto že skorajda v vsakem stanovanju. Na trgu je kar nekaj znamk in različnih vrst klimatskih naprav, zato se je potrebno pred nakupom dobro informirati, katera je tista prava za posameznega kupca.

Prav tako si je dobro že takoj na začetku zamisliti, ali bo klimatska naprava namenjena zgolj hlajenju ali morda tudi ogrevanju. Klimatske naprave, ki so danes na prodajnih policah, zmorejo marsikaj, in predsodek, da je že sama misel na to draga, ni več na mestu. O pestrem naboru teh naprav lahko več izveste tudi na https://prealpi.si/klimatske-naprave/.

Ali klima lahko tudi greje?

Tako je. Obstajajo tudi klimatske naprave z možnostjo ogrevanja, ki se večinoma uporabljajo za dogrevanje ali pa za ogrevanje manjših prostorov, kot so denimo manjše pisarne. Zelo prav pride takšen način ogrevanja tudi v dneh, ko je del dneva (zjutraj ali ponoči) temperatura bistveno nižja kot čez dan.

Pri izbiri klimatske naprave je seveda bistveno še vprašanje, kako velik prostor dejansko želite hladiti ali ogrevati. Še ena dobra stvar ogrevanja s klimo je, da jo lahko montirate praktično kamorkoli, prav tako pa bo odveč strah, da bi vam sredi največjega mraza zmanjkalo kuriva.

Klimatska naprava Hitachi Performance Multi
Klimatska naprava Hitachi Performance Multi – tako za gretje kot hlajenje.

Klimatske naprave se pri ogrevanju dobro znajdejo tudi v sodelovanju s toplotnimi črpalkami. Več o delovanju toplotnih črpalk si lahko preberete na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/. Klima namreč za ogrevanje prostora uporablja okoliški zrak, in če je ta do neke mere že ogret, bo dogrevanje na ta način precej cenejše.

Enostavno vzdrževanje klimatskih naprav

Če je nekoč veljalo, da so klimatske naprave gojišče raznih bakterij, zaradi katerih se po prostoru širi neprijeten vonj, je z današnjimi modeli to precej drugačna zgodba. Kvalitetne klimatske naprave imajo večinoma omogočeno enostavno čiščenje z enim samim dotikom.

Prav tako so filtri lahko pralni, določene naprave pa omogočajo celo avtomatsko čiščenje filtra. Vse našteto pomeni tudi več zdravja in prijetnih trenutkov za uporabnike. Tovrstne klimatske naprave so izredno dobrodošle tudi za alergike, saj pralni filtri učinkovito odstranjujejo delce prahu in cvetnega prahu iz zajetega zraka.

Nekateri modeli sodobnih klimatskih naprav so opremljeni tudi z različnimi senzorji, ki zagotavljajo manjšo porabo električne energije. Tako na primer lahko spremljajo gibanje po prostoru, in v kolikor senzor gibanja ne zazna, oceni, da tam ni nikogar in ustrezno zmanjša porabo.

Tudi upravljanje teh naprav je postalo sila enostavno in udobno. Praktično vse nastavitve ima uporabnik na dlani, saj s klimatsko napravo upravlja s pomočjo daljinskega upravljavca.

Kako torej izbrati pravo klimatsko napravo?

Klimatsko napravo izberite z mislijo na naslednje nasvete:

  • Upoštevajte višino in kvadraturo prostora, ki ga nameravate hladiti ali ogrevati.
  • Pomislite, kakšno je stanje izolacije hiše ali stanovanja in koliko oken je denimo v prostoru.
  • Upoštevajte tudi faktor, ali že imate ogrevalno telo ali pa boste ogrevali zgolj s klimatsko napravo.
  • Pred nakupom preverite, ali klimatska naprava sploh omogoča ogrevanje. Vse ga namreč ne.

Vsekakor pa se pred nakupom posvetujte s prodajalcem, še prej pa na spletu preverite pester izbor klimatskih naprav. Prav tako ni slabo pokukati na kakšne forume in preveriti izkušnje ljudi, ki so že hodili po tej poti.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar