Ko napoči čas za prenovo stanovanja ali menjavo pohištva, se navadno nekoliko ustavi pri izbiri sedežne garniture. Ponudbe je ogromno, oči želijo eno, denarnica drugo, ob tem pa je potrebno upoštevati še nekaj pomembnih detajlov za optimalno izbiro.

Vsekakor si želimo sedežne garniture, ki se bo lepo podala v prostor, bo funkcionalna in hkrati prijazna do našega žepa. Zavedati se je potrebno, da prav na sedežni garnituri preživimo kar nekaj časa, ki ga namenimo predvsem sproščanju in počitku.

Umestitev v prostor

Sedežna garnitura zaseda velik del dnevne sobe in pomembno vpliva na naše počutje v njej. Ker je na izbiro zares veliko različnih vrst in oblik, se je potrebno najprej vprašati, kje bo stala in koliko prostora je v resnici na voljo. Bo dovolj takšna z enim počivalnikom ali raje dvema?

Pri tem pa je potrebno misliti tudi na dizajn, barvo in materiale, saj si ne želimo, da bi bilo videti, kot da nikakor ne sodi v prostor, kjer se ne sklada s preostalim pohištvom ali barvo sten. Pred nakupom natančno izmerite, koliko prostora imate na voljo tam, kjer želite v prihodnje spočiti utrujene noge in hrbet.

Kateri material izbrati?

Ne le obliko in velikost, potrebno bo izbrati tudi ustrezen material. Ljubitelji večne elegance in brezčasnosti bodo najprej pogledali proti usnjenim sedežnim garnituram. Te so seveda nekoliko dražje, a so na voljo tudi v izvedbah iz umetnih materialov, pri čemer pa je potrebno biti pazljiv.

Morda bo na oko takšna sedežna garnitura res videti lepo, a se potem nikakor ne boste mogli navaditi na hladen občutek materiala, ko se ga boste dotaknili s kožo. Poleg videza je prednost usnjene sedežne garniture še v enostavnem čiščenju, saj ni tako zelo občutljiva kot denimo takšna iz blaga. V mislih imejte vedno tudi sedežno iz mikrovlaken, ki se precej lažje čistijo.

Dvosed, trosed ali zofa?

Ko se odločate med tem, ali bi kupili dvosed, trosed ali zofo, morate imeti v mislih število članov družine kot tudi prostor, ki je na voljo. Večje dnevne sobe so videti idealno, če so opremljene kar z vsemi izvedenkami, seveda pa to nima smisla, če sta v stanovanju denimo samo dve osebi.

Dvosed, trosed ali zofa
Pri izbiri sedežne garniture imejte v mislih število oseb, ki jo bo uporabljalo.

Za dva bo dovolj že kvaliteten dvosed, na trosedu pa boste lahko udobno sedeli pred televizijo tudi z otrokom. Verjetno boste želeli na sedežni še kakšno blazino ali dve, zato upoštevajte tudi prostor za to.

Razmerje med ceno in kvaliteto

Že res, da sedežna garnitura predstavlja dokaj velik strošek, a je potrebno pri tem misliti na to, da bo v vaši dnevni sobi stala kar nekaj časa. Če boste kupili pametno in kvalitetno, se bo ta strošek porazdelil na kar nekaj let, ko se boste v popoldnevih sproščali po naporni službi.

Pred izbiro in nakupom imejte v mislih tudi vse člane družine. Če imate majhne otroke, izberite takšno pohištvo, ki bo manj dovzetno za različne nezgode, kot je na primer politje, in ga bo enostavno čistiti. Če živite sami ali s partnerjem, pa si bosta lahko seveda privoščila tudi nekaj več elegance.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.