Vodni kamen je sovražnik praktično vsakega gospodinjstva. Nabiranje vodnega kamna v kopalnici in kuhinji je stalnica, ki ji pač ne morete ubežati. Lahko pa ga učinkovito napadete na precej bolj naraven način kot denimo s kemikalijami, ki niso najboljše za človekovo zdravje.

Vodni kamen se nabira na ploščicah, tuš kabini, na pipah, posodi in še marsikje drugje. V teh primerih večinoma nastradajo le vaše roke, ko se lotite čiščenja. Je pa vodni kamen lahko tudi precej bolj zoprn in zahteven do vaše denarnice. Sploh takrat, ko se zaradi njega uniči kakšen likalnik ali grelnik vode.

Kako nastane vodni kamen?

Ta trdovratna nadloga nastane pri segrevanju vode. Takrat se iz nje izločata kalcij in magnezij, ki se nato v obliki vodnega kamna oprimeta sten grelcev ter sanitarnih in drugih armatur. Višje so temperature segrete vode, več vodnega kamna se proizvede.

Odstranjevanje vodnega kamna z alkoholnim kisom

Eden boljših sovražnikov vodnega kamna je alkoholni kis. Tega navadno uporabljamo za vlaganje zelenjave, a v tem primeru bo idealen pomočnik pri odstranjevanju vodnega kamna. Priprava topila je nadvse enostavna. Vzemite pršilko za vodo, vanjo nalijte pol litra vode, v katero dolijete 0,5 dcl alkoholnega kisa in poškropite dele, prekrite z vodnim kamnom.

Pustite nekaj minut, da se mešanica spoprime z oblogami, nato pa obrišite s čisto krpo. Če bo ostalo še kaj vodnega kamna, postopek ponovite. V primeru bolj trdovratnih zaplat pa se lahko nad vodni kamen spravite tudi z nerazredčenim kisom.

Ko odprete vodo, ta nekontrolirano brizga v vse smeri? Mrežice s pip enostavno odvijte in jih čez noč pustite namočene v kisu. Naslednji dan jih enostavno izperite in jih sijoče privijte nazaj.

Soda bikarbona in kis

Ta recept za boj proti vodnemu kamnu so poznale že naše babice. V njihovih kuhinjah in kopalnicah nikoli ni manjkala soda bikarbona, ki se tako dobro izkaže na različnih področjih. Tokrat jo bomo uporabili za odstranitev vodnega kamna.

Še najbolje se bo soda bikarbona izkazala v družbi kisa, zato enostavno zmešajte skupaj 100 ml kisa in 50 gramov sode bikarbone ter z mešanico očistite pipe, korito, ploščice, … Namesto kisa brez slabe vesti lahko uporabite tudi limono oziroma njen sok.

Še nekaj nasvetov za čiščenje vodnega kamna

Uporabite mešanico iz vode in kisa (1:1) in dodajte za 1/3 vsebine še sodo bikarbono. Vsebino lahko denimo uporabite za odstranjevanje vodnega kamna v pralnem stroju. Namesto detergenta jo nalijete v posodico in nastavite pranje na najvišjo temperaturo.

Vaš likalnik bo osvobojen vodnega kamna, če boste vanj nalili deciliter alkoholnega kisa, nastavili temperaturo na maksimum in polikali kakšen star, raztrgan kos oblačila ali cunjo, ki bo šla v smeti.

Kot vidite sploh ni potrebno veliko kemije, da se človek reši vodnega kamna. Če se ga boste lotili po zgoraj opisanih nasvetih, vam bodo hvaležni tako različni aparati kot tudi armature in seveda vaše zdravje.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar