Želite prenoviti stanovanje? Razmišljate o tem, kakšna tla izbrati za svoj nov dom? Potem ste se zagotovo že soočili z vprašanjem iz naslova. Nekdo priporoča parket, drugi laminat, tretji pa prisega na vinil. Tokrat bomo opisali vse tri talne obloge in vam skušali nekoliko olajšati izbiro.

Gre namreč za izbiro, po kakšnih tleh boste hodili kar nekaj naslednjih let. In ne gre zgolj za hojo, zelo pomembno je, da se odločimo za ustrezno rešitev glede na prostor, v katerem bomo polagali tla. Kot povsod drugje tudi v tem primeru ni vse zgolj črno in belo.

Parket ZA in PROTI

Ko govorimo o parketu, najprej pomislimo na to, kako zelo obstojen je, a hkrati tudi, da je nekoliko dražji. Polaganje parketa je en strošek, naslednji pa potem še brušenje in lakiranje. Vsekakor je prednost parketa v tem, da se ga lahko z leti enostavno obnovi. Torej pobrusi in polakira na novo.

Ker gre pri parketu za les, je jasno, da bo dal stanovanju občutek topline, a bo tudi v resnici precej topel. Parket lahko izberete tako, da se bo ujemal s pohištvom, prav tako so na voljo različne debeline, saj se te gibljejo med 8 in 24 milimetri. V prid parketu govori njegova dolgoživost in kvaliteta lesa, proti pa morda cena in zahteva po rednem vzdrževanju.

Kaj pa laminat?

Za začetek povejmo, da je laminat navkljub posnemanju videza lesa še vedno umeten material. Prednost laminata zagotovo tiči v dejstvu, da je sila enostaven za polaganje, saj ga lahko položimo praktično sami. Potrebno je nekaj malega rezanja ali žaganja, a to niti ni tak problem.

Laminat se navadno polaga na tla, obložena z ustrezno folijo, ki poskrbi za nekaj toplotne in zvočne izolacije. Laminat se lahko sestavlja po sistemu »klik«, lahko pa se ga lepi. Hoja po laminatu je nekoliko trša kot v primeru parketa, pride pa (odvisno od vrste polaganja) tudi do vibracij in upogibanja. Torej, hitro in ceneje, a tudi za manj časa. Brušenje ali poliranje ni potrebno, vzdrževanje pa je enostavno.

Za koga je vinil prava izbira?

Vinil vsekakor nudi prednost v tem, da je vodoodporen in enostaven za čiščenje. Za razliko od laminata se pri politju ali razlitju tekočin po vinilu ni potrebno prijeti za glavo. Vinil se polaga v vseh prostorih, tudi v kopalnicah, saj je še kako hvaležen material, ko je potrebno očistiti tla.

Njegova trpežnost ali življenjska doba je odvisna od izbrane debeline materiala, ima pa tudi nekaj malega slabosti, ki se kažejo predvsem v občutljivosti na visoke temperature in izpostavljenost soncu. Je pa precej toplejši od laminata in tudi boljši zvočni izolator.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.