Že od nekdaj velja, da je doma moč precej prihraniti pri stroških, če vsaj malce razmislimo o tem, kako uporabljamo električne naprave. Nekatere napake so več kot očitne, druge pa morda niti niso napake, a se ne zavedamo, da lahko z drobnimi spremembami prihranimo veliko.

Poraba električnega toka je eden najvišjih stroškov v gospodinjstvu, ki se v zadnjih časih pošteno draži. Ravno zato je sedaj bolj kot kadarkoli prej na mestu, da porabo zmanjšamo na minimum. Presenečeni boste, ko boste videli, kje vse vam elektrika beži v zrak.

1. Ogrevanje in hlajenje

Nekaj električnega toka se porabi pri ogrevanju, morda še več pa pri hlajenju v vročih poletnih dneh. Pa ste vedeli, da lahko s pravilno uporabo senčil in smiselnim zračenjem močno zmanjšate porabo elektrike s tega naslova? Senčila so namenjena blokiranju direktne sončne svetlobe, hkrati pa preprečujejo tudi vdor UV žarkov v notranje prostore.

Na ta način bo vaša klimatska naprava precej manj trpela in račun za elektriko bo nižji. Zračite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Kar se ogrevanja tiče, pa boste s spuščenimi roletami in dodatnim notranjim senčilom ustvarili plast toplotne izolacije, zaradi katere bo v stanovanju topleje in boste posledično manj ogrevali. Steklo je namreč zelo slab toplotni izolator.

2. Kuhanje

Nekaj manjših trikov bo poskrbelo, da boste svojo kuhalno ploščo precej razbremenili. Za segrevanje vode do vretja vedno uporabite pokrovko na posodi, saj bo tako voda precej hitreje zavrela. Pri kuhanju lahko ploščo ugasnete proti koncu, saj bo še vedno dovolj vroča, da se bo jed primerno skuhala.

Preden odprete hladilnik, pomislite, kaj vse boste vzeli iz njega in kaj morda vanj dali. Neprestano odpiranje in zapiranje namreč povzroči spremembo temperature v hladilniku in posledično pomeni večjo porabo toka.

3. Razsvetljava

Pomislite, kolikokrat luči gorijo po nepotrebnem. Za začetek najprej dvignite rolete oziroma druga senčila in preverite, ali ni nemara dovolj zunanje naravne svetlobe. Luči prižigajte le v prostorih, kjer se nahajate, in poskrbite za varčne sijalke.

Da bi za delo potrebovali kar najmanj luči, si pisalno mizo postavite v bližino okna. Bodite pozorni na to, da ob okna ne postavljate velikih omar, ki bi utegnile blokirati naravno svetlobo.

4. Prhanje in umivanje

Če za ogrevanje vode v kopalnici uporabljate električni grelnik, vsekakor poskrbite, da ne bi topla voda tekla v prazno. Vodo vedno zaprite, medtem ko se milite ali umivate zobe, in jo odprite le takrat, ko jo potrebujete. Že res, da včasih paše stati pod vročo prho, a je to hkrati tudi nepotrebno trošenje vode in energije za ogrevanje le-te.

5. Zamenjajte stare porabnike električnega toka

Nove električne naprave uporabljajo modernejšo tehnologijo, ki porabi precej manj električnega toka. Zato razmislite o tem, ali ne bi bil morda čas za nakup novega hladilnika, štedilnika, televizije ali klimatske naprave.

Menjava štedilnika
Novejše kuhalne plošče porabijo precej manj električnega toka.

Tudi prenosni računalnik bo boljša izbira od namiznega, če imate seveda to možnost. Načinov za varčevanje z elektriko je kar nekaj, na vas pa je, ali jih boste upoštevali in si na ta način znižali mesečno položnico.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.