Zima je za večino zelo lep in miren del leta, ko zunaj sneži, blizu so prazniki in vse je nekako romantično. Nekoliko manj romantično pa je, ko doma zaradi ogrevanja popolnoma izsušimo zrak, ki kot takšen ni primeren za dihanje. Suhe in pekoče oči, suho grlo, dražeč kašelj.

Vse to nas prisili, da občasno posušimo nekaj perila v dnevni sobi ali pa na radiator postavimo posodo z vodo, ki zelo hitro izhlapi, učinek pa je bolj kratke narave. Prav zato zelo pomembno vlogo v našem domu odigrajo vlažilci zraka, ki rešijo vse prej naštete težave.

Kako vedeti, koliko vlage je v zraku?

Za začetek je dobro vedeti, da je optimalna vlažnost zraka okrog 40 do 50 %. Morda raje še malce več. Relativno vlažnost zraka lahko izmerimo z merilnikom, ki se imenuje higrometer. Četudi tega doma nimate, pa je suh in dražeč kašelj v kombinaciji s suhimi in pekočimi očmi zagotovo znak, da je zrak presuh.

Ultrazvočni vlažilnik zraka TaoTronics TT-AH046
Ultrazvočni vlažilnik zraka TaoTronics s toplo/hladno meglico TT-AH046 — GoSport.si

Ključna težava v zimskem času je izsuševanje zraka z ogrevanjem, ampak ljudje smo radi na toplem, zato o vlaženju zraka raje razmišljamo ločeno. Če ste med tistimi, ki imajo radi stanovanje, ogreto nad 21 °C, ste se s tem zagotovo že srečali. K sreči si sedaj lahko pomagate z vlažilnikom zraka.

Kako deluje vlažilnik zraka?

Pri vlažilcih zraka se boste največkrat srečali z dvema različicama. Prva je tista, ki omogoča, da voda izhlapeva po naravni poti, in sicer zaradi dovolj visoke temperature v prostoru. Te vlažilce imenujemo hlapilni vlažilci, ki lahko vsebujejo posebno kaseto za vpijanje vode ali vrtljiv disk, ki vodi omogoča hlapenje.

Vlažilnik zraka Deerma F300R
Vlažilnik zraka Deerma F300R — GoSport.si

Druga različica pa je nekoliko bolj avtomatizirana in vsebuje poseben grelnik, ki pospešuje izparevanje vlage v zrak. Te imenujemo parni vlažilci zraka. Posebnost teh je zagotovo ta, da delujejo na elektriko, kar pomeni nekaj malega več porabe, so pa zelo učinkoviti pri vlaženju zraka in uničujejo bakterije. Omenimo pa še ultrazvočne vlažilce zraka, ki meglico iz vode ustvarjajo s pomočjo ultrazvoka.

Katerega izmed vlažilcev zraka izbrati?

Verjetno vas najbolj zanima, kako izbrati primeren vlažilec zraka. Poleg cene morate biti pozorni še na zelo pomemben kriterij, ki je hkrati ključen za to, kako kvalitetno boste navlažili zrak v prostoru. Seveda gre za podatek o kvadraturi stanovanja oziroma prostora.

Vlažilnik zraka z nočno lučko TaoTronics TT-AH038
Vlažilnik zraka z nočno lučko TaoTronics TT-AH038 — GoSport.si

Zagotovo bo najbolje, če se o tem pogovorite s prodajalcem na prodajnem mestu ali pa informacije poiščete kar na spletu. Za orientacijo pa zapišimo, da vlažilec zraka, ki zmore vlaženje med 100 in 200 ml/h, učinkovito opravi svoje delo v prostoru, ki meri do 15 m2.

Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Comments are closed.