Žal se v zimskem obdobju leta zares težko ubranimo vseh napadov gripe in prehlada. Virusi in bacili na koncu vendarle najdejo pot v naša bivališča, saj jih konec koncev tja prinesemo sami. Seveda pa to še ne pomeni konca sveta. Pomembno je, da se na pravi način lotimo bolezni, tako kot tudi korakov, ki bodo preprečili, da bi zboleli še drugi.

Še posebej težko se ubranimo teh napadov, kadar so bolniki tisti najmlajši, naši otroci. Ti težko razumejo, da se takrat ni priporočljivo pretirano stiskati drug ob drugega, krehati povsod naokoli in prijemati v roke predmete, ki jih uporabljamo vsi.

Zmanjšajte možnost nalezljivosti

Že z nekaj osnovnimi koraki in doslednostjo boste lahko precej omejili možnost, da bi se nalezla celotna družina. Daljinec za televizijo, jedilni pribor, kljuke, držala omaric in podobno so izredno primerni za prenašanje nalezljivih bolezni. Zelo pomembno je, da vse te površine med potekom bolezni pri katerem od družinskih članov redno čistite in razkužujete.

Še vedno bo seveda obstajala možnost, da bodo vztrajni in trpežni bacili ušli mimo, a bodo možnosti precej manjše kot sicer. Znanstveniki trdijo, da se tovrstne bakterije na teh površinah zadržujejo vse do 48 ur.

Redno menjajte posteljnino

Prevleke vzglavnika, odeje in rjuhe so idealno gojišče za bakterije, preko katerih se prenašata gripa in prehlad. Med potekom bolezni je še toliko pomembneje, da vse skupaj čim bolj redno menjate.

Sveža posteljnina
Poskrbite, da bo na posteljah redno sveža posteljnina.

Prav tako ne pozabite na mobilne telefone, tablične računalnike in drugo računalniško opremo. Zasloni prenosnih mobilnih naprav so že tako ali tako znani kot eno izmed največjih gojišč bakterij. Dokazano je bilo, da je teh celo več kot na pokrovu straniščne školjke. Potem pa so tu še razne miške in tipkovnice, ki jih uporablja cela družina.

Prezračujte prostore

Kljub nižjim temperaturam zunaj, redno prezračujte prostore. Še posebej tiste, v katerih se večinoma nahaja bolna oseba. Pozimi bo dovolj kakšnih pet minut večkrat na dan.

V nasprotnem primeru lahko pri predolgem zračenju dosežemo neželen rezultat, ko se prostori preveč ohladijo in je potrebno močnejše segrevanje. Ob povečanih stroških za ogrevanje na ta način še močneje izsušimo prostor, kar ni dobro niti za zdrave osebe kaj šele bolne. Suh zrak povzroča kašelj in pekoč občutek v očeh.

Uporabite vlažilec zraka

Z vlažilcem zraka boste poskrbeli, da bo v zraku več vlage in manj prahu, preko katerega bi se lahko prenašali mikrobi. S tem boste še dodatno zmanjšali možnost prenosa nalezljivih bolezni.

Ob vsem naštetem pa seveda ne pozabite na osnove osebne higiene, ki mora biti v takšnih primerih še bolj natančna in redna. Po stiku z obolelim ali površinami, katerih se dotikate vsi, si dobro namilite roke in vsake toliko tudi razkužite. Uporabite razkužilo v gelu ali priročne antiseptične robčke.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar