V mesecih, ko se zunaj temperature spustijo pod neko ugodno mejo, se tudi v domovih spremeni nekaj reči. Manj je odpiranja oken in prostore je potrebno pričeti ogrevati. Z ogrevanjem pa povzročimo to, da zrak v prostoru postaja čedalje bolj suh in moteč za dobro počutje.

Presuh zrak namreč povzroča suho sluznico dihal, izsuši oči in kožo. Rešitev teh težav so seveda različni vlažilci zraka, ki pa s seboj nosijo tudi dodatne stroške. Če boste posegli po vlažilcih zraka, bodite pozorni na njihovo vzdrževanje in čiščenje, sicer se lahko razvijejo škodljivi mikroorganizmi, ki bodo še večja nadloga kot sam suh zrak. Tega lahko sicer navlažimo tudi na kar nekaj domačih načinov.

1. Posodica z vodo na radiatorju

Zelo enostavna in poceni rešitev za vlaženje zraka v prostoru je posodica z vodo, ki jo položite na radiator. Za boljši občutek dodajte še kapljico eteričnega olja, ki vam je po godu, in zadeva je rešena. Toplota bo povzročala izparevanje vode v zrak, ta bo postal znosnejši za dihanje in vaše oči, prijeten vonj pa vas bo tudi duševno pomiril.

Še en majhen trik glede prijetnega vonja. Na radiator položite sveže olupke mandarin, pomaranč ali limone. Toplota bo povzročila izločanje eteričnih olj iz lupine in zrak v vašem prostoru bo naravno odišavljen in svež.

2. Redno prezračujte prostore

Pozimi naj ne bi pretirano zračili, a to nikakor ne pomeni, da ne odpirajte oken. Nasprotno. Sploh v zimskem času, ko so vsa okna in vrata ves čas zaprta, je potrebno misliti tudi na svež zrak. Žal je, sploh v predmestjih, zrak pozimi precej nasičen s sajami in morda ni vedno primeren trenutek za prezračevanje.

A kakorkoli, vsak dan za nekaj minut odprite okno in dobro prezračite. Če bi zračili dlje, bi naredili več škode kot koristi. Zrak v prostoru bi bil še kako svež, vendar bi se tudi močno ohladile prej ogrete stene. Na ta način se podraži ogrevanje, kar pa seveda ni pozitivna novica.

3. Sušite perilo v prostoru

Še en trik za vlaženje prostora, ki so ga poznale že naše babice, je sušenje mokrega perila v ogrevanem prostoru. Pozimi se je perilo zunaj navzelo sajastega zraka z vonjem po dimu, zato se je sušilo notri – ob pečeh in radiatorjih. Dodatna pozitivna posledica tega pa je bila, da se je suh zrak v prostoru dodobra navlažil.

In ne le to. Tudi vonj postane precej bolj svež. Če nimate v planu sušiti perila ali pa morda uporabljate sušilec, lahko na radiator namesto posode z vodo položite tudi vlažno krpo. Nekateri posegajo po pršilkah z vodo, a načeloma je dovolj že vse prej našteto.

Dom pohištvo
Avtor

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu, na katerem boste našli koristne nasvete v povezavi z urejanjem stanovanja. Naj vam pomagamo pri izbiri pohištva in ostale opreme, pri čiščenju, vzdrževanju, ogrevanju in prezračevanju.

Napiši komentar